Vertrouwen industriële ondernemers neemt af

Het vertrouwen van de industriële ondernemers is in oktober afgenomen ten opzichte van september. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 3,8 in september naar 2,4 in oktober.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Dat komt vooral doordat ondernemers minder positief zijn over hun orderportefeuille en hun voorraden. Het vertrouwen van de industriële producenten ligt echter nog steeds ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,4).

Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde met 9,4 en ruim een jaar later de laagste met min 23,5. Sinds oktober vorig jaar hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Hoewel de industrie dus minder positief is over voorraden gereed product en de orderportefeuille, zijn ze positiever dan in september over de productie in de komende drie maanden.

De bezettingsgraad van de machines en installaties kwam bij aanvang van het vierde kwartaal uit op 82,3 procent. Dat is gelijk aan vorig kwartaal. De bezettingsgraad is de hoogste sinds het uitbreken van de crisis eind 2008. In het tweede kwartaal van 2013 bereikte de bezetting van de beschikbare productiecapaciteit een dieptepunt met 75,6 procent.

Duitse ondernemers

Ook het economisch vertrouwen van Duitse ondernemers is in oktober licht gedaald ten opzichte van september. Dat maakte het Ifo-onderzoeksinstituut maandag bekend.

De index die de verwachtingen over de economische ontwikkelingen in de komende drie tot zes maanden weergeeft, noteerde een stand van 108,2, tegen 108,5 een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op een niveau van 107,8. Het Ifo-onderzoek wordt gehouden onder circa 7000 bedrijven in de grootste economie van Europa.

Het is voor het eerst in vier maanden dat Duitse ondernemers wat minder positief zijn. Ook de graadmeter voor de huidige economische omstandigheden ging vorige maand omlaag.

Het Duitse bedrijfsleven is wat meer bezorgd geworden over de wereldwijde economische afzwakking. Daar staat echter een solide binnenlandse vraag tegenover, wat het vertrouwen ondersteunt.

Het is de eerste meting van het vertrouwen sinds het dieselschandaal bij Volkswagen naar buiten kwam. Gezien de zeer geringe daling lijkt het schandaal weinig invloed te hebben op het economisch vertrouwen in het Duitse bedrijfsleven.

Lees meer over:

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie