De Duitse regering heeft een grote overeenkomst gesloten met energiereuzen RWE, Vattenfall en het Mitteldeutsche Braunkohlegesellschaft (Mibrag) over het stilleggen van enkele zeer vervuilende elektriciteitscentrales. 

De partijen krijgen bij elkaar ruim 1,6 miljard euro om de centrales komende jaren gefaseerd op stand-by te zetten en om ze uiteindelijk helemaal te sluiten.

Het gaat om acht centrales die draaien op bruinkool, goed voor het opwekken van 2,7 gigawatt aan elektriciteit. Afgesproken is dat de energiebedrijven nog wel een bepaalde periode een beroep op de vervuilende stroomopwekkers kunnen doen, wanneer de vraag naar stroom groter is dan het beschikbare aanbod.

Duitsland zet onder leiding van bondskanselier Angela Merkel sterk in op het verduurzamen van zijn energievoorziening. De overheid streeft ernaar om uiteindelijk helemaal te stoppen met de opwek door middel van bruinkool. Dit stuit op veel verzet, onder meer van vakbonden die vrezen voor het verlies van veel werkgelegenheid.

Nu zijn centrales die werken op bruinkool nog goed voor ongeveer een kwart van de Duitse elektriciteitsproductie.