Werkgevers hoeven minder ww-premies te betalen volgend jaar. Gezamenlijk gaat het om een bedrag van 700 miljoen euro. 

Dit meldt het UWV vrijdag. Gemiddeld daalt de sectorpremie met 0,38 procentpunt naar 1,78 procent, het laagste niveau sinds 2010. 

De daling is te danken aan een afname van het aantal werklozen. Dit jaar neemt het aantal ww-uitkeringen naar verwachting af met 24.000 naar 417.000. Het UWV verwacht dat eind 2016 ongeveer 388.000 mensen een ww-uitkering hebben. 

Niet alle sectoren profiteren. In de bouw hoeft er minder afgedragen te worden, maar bijvoorbeeld in de zuivelindustrie, bij baggerbedrijven en het personenvervoer moet de premie omhoog.

Algemeen fonds

Werkgevers dragen ook nog een deel van de WW-premie af aan een algemeen fonds. Dat premiedeel wordt volgende maand door het kabinet vastgesteld.

Hoofd premiestelling bij het UWV, Jan-Maarten van Sonsbeek rekent erop dat het kabinet de totale WW-premie stabiel wil houden. Het premiedeel voor het algemeen fonds zal naar verwachting daarom wel omhooggaan.

Maar in de branches waar de sectorpremie het meest omlaaggaat, compenseert het omhooggaan van het algemeen deel de daling van de sectorpremie waarschijnlijk niet. In bijvoorbeeld de bouw kunnen werkgevers volgens Van Sonsbeek dus degelijk verlichting van hun WW-lasten verwachten.