De Fiod heeft opnieuw een inval gedaan in een onderzoek naar fraude met goedkope zonnepanelen uit China

Dit meldt het ministerie van Financiën woensdag. De inval vond plaats bij een logistiek dienstverlener in de regio Rotterdam. 

De Fiod onderzoekt de ontduiking van invoerheffingen die betaald moeten worden over de Chinese zonnepanelen. In Europa worden de panelen sinds 2013 extra belast omdat Chinese fabrikanten ze met subsidie zouden 'dumpen' in Europa. Europese fabrikanten claimen door deze praktijk moeilijker te kunnen concurreren met de Chinese branchegenoten. 

Duitsland

Volgens het Fiod, dat nauw samenwerkt met autoriteiten in Duitsland, zou in Nederland en in Duitsland meer dan 40 miljoen euro aan invoerheffingen en omzetbelasting worden ontdoken. 

De Fiod heeft bij de doorzoeking administratie en computerapparatuur meegenomen. In Duitsland richt het onderzoek zich op de haven van Hamburg. Van een bedrijf uit Frankfurt am Main wordt één van de directeuren door de Duitse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor fraude met valse oorsprongsaanduidingen van zonnepanelen.

Omleiding 

Er wordt verder onderzoek gedaan naar de omleiding van Chinese zonnepanelen via andere Aziatische landen. Fabrikanten zouden de panelen via Taiwan of Japan exporteren naar Europa en voorzien van valse stickers, vrachtbrieven, facturen en oorsprongscertificaten. 

Zo doen de handelaren het voorkomen alsof de panelen niet uit China komen en wordt de belasting ontdoken.