Het aantal bijstandsaanvragen door mkb-ondernemers heeft het laagste punt sinds 2008 bereikt. Vooral in de bouw is economisch herstel zichtbaar.

Dit meldt het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) maandag. De organisatie houdt een speciale index bij die het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers volgt.

Het gaat niet om de bijstandsuitkeringen zoals particulieren die kennen, maar om de bbz-regeling. Ondernemers die tijdelijk niet kunnen beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien of behoefte hebben aan bedrijfskapitaal kunnen hier een beroep op doen.

De index werd op januari 2008 op 100 gesteld en na een hoogtepunt van 272 in maart 2010 is de index afgelopen kwartaal gedaald naar een stand van 95.

Zorg

Volgens het IMK is de index een goede voorspeller voor het aantal failliete bedrijven een half jaar later. Hoewel in de bouw het aantal aanvragen daalde, stegen de aanvragen vanuit de zorg juist. 

“We zijn blij met deze daling natuurlijk”, zegt Han Dieperink, directeur van IMK. “Maar ook in economisch betere tijden bevinden veel mkb-ondernemers zich in zwaar weer en daar zitten veel bedrijven tussen, die de moeite waard zijn om gered te worden. Dat is goed voor die ondernemers, maar minstens zo goed voor de samenleving.”