De dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 0,6 procent lager dan in augustus 2014.

Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling is voornamelijk toe te schrijven aan een productiedaling in de machine-industrie. Ook is er nog steeds sprake van een negatieve invloed van het sluiten van een tabaksfabriek.

''Zonder die weggevallen capaciteit zou de productie van de industrie waarschijnlijk wel gegroeid zijn'', aldus het statistiekbureau.

Productie industrie

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Transportmiddelenindustrie

De productie van de transportmiddelenindustrie groeide hard, en was ruim 8 procent hoger dan in augustus vorig jaar. De rubber- en kunststofindustrie produceerde ruim 6 procent meer. Ook de productie van metaalproducten, elektrische apparaten en voedingsmiddelen lag hoger dan een jaar eerder.

Maar juist de machine-industrie liet een zware daling zien en produceerde 9 procent minder dan een jaar eerder. Dat kwam vooral doordat er minder orders uitstonden. Ook de productie van chemische en farmaceutische producten lag lager.

Positiever

De stemming onder de ondernemers in de industrie was in september iets positiever dan een maand eerder. Ook ligt het vertrouwen ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. De verbetering in september komt vooral doordat ondernemers positiever zijn over hun orderportefeuille en hun voorraden. In juni bereikte het producentenvertrouwen het hoogste niveau in ruim vier jaar tijd.

Het statistiekbureau merkt op dat industriële ondernemers in Duitsland in september minder positief waren dan een maand eerder. In april bereikte het vertrouwen van de Duitse industriële ondernemers het hoogste niveau van 2015. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.