De financiële kloof tussen de Nederlandse detailhandelsketens Action en Hema zal zich de komende twaalf tot achttien maanden verder verdiepen in het voordeel van Action.

Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een recent gepubliceerd rapport, waarin de prestaties van beide ketens onder de loep worden genomen.

Action kent een stabiele winstgroei en heeft een sterke kasstroom. Dit komt onder meer door goedkopere winkellocaties, gemiddeld meer verkopen per filiaal en meer kostenefficiëntie doordat de consument een beperkte keus wordt geboden, aldus Moody's.

Daardoor is de discounter veel beter gepositioneerd voor het terugbrengen van zijn schuldenlast dan zijn concurrent Hema.

Het bedrijfsresultaat van Action is tussen 2011 en 2014 met gemiddeld 24 procent per jaar gestegen, terwijl dat van Hema in dezelfde periode juist is afgenomen met 12,9 procent.

Aantrekken economie

De kredietbeoordelaar verwacht dat Action in 2015 en 2016 in hetzelfde tempo zal blijven groeien. Hema zal in de tweede helft van 2015 waarschijnlijk profiteren van verschillende strategische initiatieven die de keten heeft genomen om de prestaties te verbeteren. Ook de aantrekkende economie zal daarbij helpen, voorspelt Moody's. 

Hema maakte vorige week cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar bekend. De keten heeft een nettoverlies geboekt van 19 miljoen euro, een flinke verbetering ten opzichte van een jaar eerder toen het bedrijf nog 30,1 miljoen euro in de min uitkwam. Over heel 2014 leed Hema een verlies van 189,2 miljoen euro.

Action boekte over heel 2014 een nettowinst van 70,4 miljoen euro, tegenover 43 miljoen euro een jaar eerder.