Hema heeft inmiddels vier winkels in het Verenigd Koninkrijk en is van plan er het komende halfjaar nog twee te openen.

Dat zegt topman Tjeerd Jegen tegen NU.nl naar aanleiding van de resultaten over het tweede kwartaal die donderdag gepubliceerd zijn.

Vorige maand opende de warenhuisketen een vierde vestiging in het Verenigd Koninkrijk, in Birmingham. Daarnaast zijn er drie winkels in Londen.

"Frankrijk is echter onze belangrijkste markt", aldus Jegen. In totaal telt de keten daar inmiddels 41 winkels. De netto-omzet steeg in Frankrijk met 23,9 procent naar 15,8 miljoen euro, onder meer als gevolg van de opening van vijf nieuwe winkels. 

Verder is het bedrijf actief in België, Luxemburg, Duitsland en Spanje. "We gaan ons in deze markten eerst verder ontwikkelen. Maar op termijn komen daar wellicht nieuwe landen bij en willen we ook buiten Europa kijken. Als je succes hebt in Frankrijk, waarom dat niet in New York", zegt de ceo.

Hemarkt

In eigen land is Hema druk bezig overtollige voorraden te dumpen.  Hema heeft daarvoor inmiddels drie speciale outlets geopend en waarschijnlijk komen er nog wel meer bij. Met deze zogenoemde Hemarkt probeert het bedrijf versneld zijn voorraad af te bouwen.

"We hebben te maken met een enorme voorraad uit het verleden, de magazijnen zitten overvol", aldus Jegen. "We willen die voorraden versneld afbouwen, maar klanten niet steeds met uitverkopen confronteren."

Jegen denkt dan ook dat er waarschijnlijk nog wel meer van deze outlets bijkomen. Inmiddels is er een Hemarkt in Beverwijk en twee in Den Haag.

"Het is de bedoeling dat deze winkels er tijdelijk zijn, in de toekomst moeten we gewoon precies voldoende inkopen", aldus de topman.