Nederlandse bloemen- en plantenexporteurs beleefden in augustus een mindere maand. Hun omzet liep met 1,3 procent terug ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Volgens brancheorganisatie VGB werd er vooral in Duitsland minder afgezet. Ook de handel naar Rusland kwam fors lager uit. Dit komt vooral door de economische crisis in dat land.

De Russen hebben ook hun controles aan de grens aanscherpt, uit angst voor ongedierte. De Nederlandse bloemen worden nog wel toegelaten. Andere markten, met name het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, lieten wel goede cijfers zien.

De totale exportwaarde van snijbloemen lag met 227 miljoen euro uiteindelijk op ongeveer hetzelfde niveau als in augustus 2014. Bij de pot- en tuinplanten kampten exporteurs voor de zesde maand dit jaar met een terugval. Op jaarbasis zakte de omzet in dit segment met 7 procent tot 151 miljoen euro.

Beter

Bezien over hele jaar doet de branche het nog steeds beter dan een jaar geleden. In de eerste acht maanden werd bij elkaar 3,9 miljard euro omgezet. Dat is ongeveer 3 procent meer dan vorig jaar in deze periode werd behaald.

Ondanks de mindere cijfers over augustus blijft VGB-directeur Robert Roodenburg optimistisch. ''In de zomer is de omzet altijd wat minder. Schommelingen komen daarom harder aan. De export van bloemen is bijvoorbeeld ook sterk afhankelijk van het weer.''

Roodenburg rekent voor het hele jaar nog altijd op een mooie plus, al zijn de verschillen per afzetland wel groot.