Het kabinet lanceert maandag samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland de zogenoemde nationale financieringswijzer voor ondernemers.

De app moet ondernemers op weg helpen bij hun zoektocht naar de meest geschikte financieringsvorm voor hun investeringsplannen.

Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Kamer in aanloop naar de MKB-top in Den Haag.

"Zeker nu de economische groei doorzet, is het voor ondernemers van cruciaal belang dat zij hun groeiplannen kunnen financieren", aldus minister Kamp. "Vier op de tien kleine ondernemers zien nog onvoldoende mogelijkheden om financiering aan te trekken."

Verruimd

Het kredietaanbod voor het mkb is de afgelopen jaren al verruimd met meer dan 10 miljard euro. Deze kabinetsperiode moet er met aanvullende maatregelen nog 2,5 miljard euro aan extra financiering beschikbaar komen.

Mkb'ers kunnen naast het traditionele bancair krediet inmiddels ook kiezen voor financiering met behulp van crowdfunding, microfinanciering van Qredits en kredietunies.

Door een aantal vragen over hun bedrijf en plannen te beantwoorden, kunnen ondernemers via de nationale financieringswijzer zien wat het beste bij hen past.

Maandag werd ook bekend dat de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) in totaal 480 miljoen euro bij institutionele beleggers heeft weten op te halen voor leningen aan mkb-bedrijven.