De interne markt binnen Europa functioneert niet.

Dat zegt eurocommissaris Elzbieta Bieńkowska van Interne Markt maandag in Het Financieele Dagblad (FD).

Volgens de eurocommissaris zijn er te veel barrières en voeren lidstaten wetgeving in die ingaat tegen regels voor vrij verkeer van goederen, diensten en werknemers.

"Ministers zijn uitgesproken als het gaat om het belang van de interne markt, maar hij bestaat gewoon niet. Door nieuwe nationale wet- en regelgeving is de interne markt meer gefragmenteerd geraakt dan ooit", aldus Bieńkowska in het FD.

Vooral het gebrek aan vooruitgang bij de lidstaten om handelsbarrières voor diensten op te heffen, is een probleem volgens Bieńkowska. Dat maakt het voor kleine ondernemingen en zelfstandigen moeilijk om hun diensten in andere landen aan te bieden.

Strenger

Bieńkowska denkt niet dat nieuwe regelgeving helpt. ''Nee. We zullen strenger moeten zijn als het gaat om invoering van bestaande afspraken. Daarom zet ik nu ook sterker in op inbreukprocedures die lidstaten moeten dwingen om wetgeving aan te passen of te schrappen.''

De Europese Commissie gebruikte dit wapen niet heel vaak. Maar volgens Bieńkowska worden nu elke maand tussen de tien en vijftien zaken gestart. Hierdoor moet het ook makkelijker worden voor mensen om over de grens aan de slag te gaan.

''Werknemers gaan nu soms door een hel als ze in ander EU-land hun beroep willen uitoefenen en daar stuiten op bestaande wetgeving'', zegt ze. ''Veel lidstaten hebben gereguleerde beroepen, in sommige landen gaat het om vier- tot vijfhonderd beroepen, tot aan kapsters en manicures toe. Daar zijn historische redenen voor, en hervormen doet pijn. Maar deregulering van drie, vier of vijf beroepen zou al iets betekenen voor de Europese markt.''

Bieńkowska is maandag in Nederland voor een bezoek aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.