Toezichthouder ACM gaat huisartsen de ruimte geven om samen te werken in onderhandelingen met verzekeraars.

Dit zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), tegenover NRC Handelsblad.

Hij reageert hiermee op klachten van huisartsen die zich verzetten tegen de macht van grote zorgverzekeraars. Uit een enquete van de Landelijke Huisartsen Vereniging bleek dat veel huisartsen zich gedwongen voelen om contracten te sluiten waar ze niet achter staan.

Toch hebben ze het gevoel dat ze wel moeten. Als ze weigeren, verandert het contract niet en lopen ze inkomsten mis. Een ongelijke onderhandelingspositie zou ten grondslag liggen aan de onmacht.

Belang van patiënt

De ACM is de toezichthouder op het gebied van concurrentie. De mededingingsautoriteit houdt in de gaten of er wel een vrije markt is en of bedrijven en in dit geval ook artsen niet samenwerken.

Fonteijn zegt nu dat er veel meer ruimte is dan artsen denken. Zolang het in het belang van de patiënt is, zouden zorgverleners zich mogen verenigen. Wat niet mag, is het onderling verdelen van wijken, het boycotten van een zorgverzekeraar of het tegenwerken van nieuwe huisartsen. "Dat is de grens die er gewoon is."

Als blijkt dat huisartsen wel te ver gaan in een samenwerking, hoeven ze niet meteen te vrezen voor een boete. Fonteijn verklaart dat artsen eerst de mogelijkheid krijgen om zich aan te passen. 

Actiegroep

De actiegroep van huisartsen 'Het Roer Moet Om' is blij met deze ''eerste stap'' van de toezichthouder. ''Het is goed om te zien dat de ACM de schadelijke lijn heeft verlaten. Maar we zien het als een eerste stap", aldus de actiegroep.

"Huisartsen horen niet te vallen onder de Mededingingswet. Wij zijn van de samenwerking niet van de concurrentie'', zei een woordvoerder van de actiegroep.