In Nederland wordt meer bier geproduceerd dan frisdrank en mineraalwater.

Dat blijkt vrijdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar hebben Nederlandse producenten 2,6 miljard liter bier geproduceerd. Dit had een waarde van 2,3 miljard euro en komt neer op 46 procent van de totale waarde van de Nederlandse drankenproductie (5 miljard euro).

In 2013 kwam dit nog neer op 43 procent van de totale waarde. Het aandeel is niet alleen gegroeid doordat er meer bier is gebrouwen (3 procent). Er is vorig jaar ook minder frisdrank en mineraalwater geproduceerd.

Het grootste deel van alle in Nederland geproduceerde dranken is dan ook bier. Dat geldt zowel voor het aantal liters als de verkoopwaarde.

Vierde plek

Nederland staat wat betreft verkoopwaarde op de vierde plek in Europa. Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje vormen de top drie. Nederland heeft Polen inmiddels op verkoopwaarde ingehaald.

Een groot deel van het Nederlandse bier wordt geëxporteerd. Het ging vorig jaar om 1,9 miljard liter van de in totaal 2,6 miljard. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt relatief meer voor de binnenlandse markt gebrouwen dan in Nederland.

In Nederland is vorig jaar 1,1 miljard liter bier gedronken. Buitenlandse biermerken zijn daar bij opgeteld. Dat komt neer op 83 liter of 11,5 kratten per volwassen Nederlander.