Het aantal oudere werknemers in de bouw is sinds 2013 flink toegenomen. Het gaat daarbij vooral om de inzet van oudere uitzendkrachten. 

Dat meldde het economisch bureau van ING vrijdag op basis van een onderzoek naar de sector.

Volgens ING steeg het aantal uitzendkrachten in de bouw in het tweede kwartaal naar 21.000, van 15.000 een jaar eerder.

Bouwondernemingen zijn nog steeds terughoudend met het aannemen van vast personeel en geven daarom de voorkeur aan flexibel personeel.

Daar profiteren vooral werkloos geworden 45- tot 55-jarigen van. Het aantal bouwvakkers in die leeftijdscategorie groeide naar 71.000, van 63.000 een jaar geleden. Bouwbedrijven trekken graag ervaren personeel aan, aldus de bank.

Jongeren 

ING stelde verder dat het aanbod van jongeren in de bouw door de lagere leerlingaantallen aan bouwgerelateerde opleidingen is gedaald. Het aantal jonge bouwvakkers is daardoor de afgelopen jaren sterk afgenomen. In 2008 werkten nog meer dan 50.000 15- tot 25-jarigen in de bouw, maar dat zijn er nu nog maar 24.000. ING is bang dat de lage instroom van jonge mensen in de bouw op termijn kan leiden tot arbeidstekorten.

Verder werd gemeld dat de bouwproductie de sterkste groei laat zien sinds 2007. Dat is te danken aan de woningbouw. In de utiliteitsbouw en de infrasector is het herstel nog maar heel beperkt, aldus ING.