Het Nederlandse biotechbedrijf Dezima Pharma wordt voor mogelijk 1,55 miljard dollar (1,38 miljard euro) overgenomen door het Amerikaanse concern Amgen.

Dat meldt Het Financieele Dagblad (FD) woensdag.

Amgen koopt daarmee de rechten voor een nieuwe cholesterolverlager met de naam TA-8995. Het medicijn moet de kans op nieuwe hartaanvallen bij hartpatiënten verkleinen, door de productie van cholesterol af te remmen en de afvoer van cholesterol te bevorderen. Ook zou het de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten verminderen.

Het concern betaalt eerst 300 miljoen dollar. Tijdens de ontwikkeling en marktintroductie van het nieuwe medicijn legt Amgen stapsgewijs nog eens 1,25 miljard dollar bij. Amgen neemt de aandelen over van onder meer investeerder Forbion Capital Partners.

Als het medicijn uiteindelijk wordt verkocht, kunnen de aandeelhouders van Dezima nog royalty’s verwachten. Het is nog onduidelijk wanneer het medicijn kan worden voorgeschreven.

Amgen raakte geïnteresseerd na de publicatie van positieve testresultaten door Dezima een paar maanden geleden. Het Amerikaanse bedrijf moet nu nog flink investeren in een nieuwe testfase waar duizenden patiënten voor nodig zijn.

Het vernieuwende is dat het middel niet alleen de aanmaak van nieuw slecht cholesterol blokkeert, maar ook de afvoer van het slechte cholesterol in de celwand bevordert.

Dezima is in 2012 opgericht door professor John Kastelein van de Universiteit van Amsterdam. De onderneming is gevestigd in Naarden.