De adviseurs die betrokken waren bij een redding ven het noodlijdende Imtech hebben in totaal 18 miljoen euro aan beloningen gekregen voor hun werk tussen 1 juli en 5 augustus.

Dit blijkt uit het faillissementsverslag dat maandag is gedeponeerd, waar het Financieele Dagblad over bericht.

In een reconstructie schrijven de curatoren van het failliete technisch dienstverlener dat op zaterdag 8 augustus al 120 adviseurs aanwezig waren bij een advocatenkantoor aan de Zuidas.

Een consortium van bedrijven stuurde aan op een snelle doorstart na een faillissement. Zij boden eerst 100 miljoen euro voor Imtech, exclusief het Duitse onderdeel, en verhoogden dit bod later naar 150 miljoen te betalen binnen drie jaar.

Garantie 

De investeerders hadden een garantie gekregen van het ministerie van Economische Zaken voor een lening vanuit de banken, maar de financiers waren alsnog niet bereid het bedrag te verstrekken. 

De curatoren zelf declareren in totaal een factuur voor 90.000 euro voor de gemaakte uren tussen 5 augustus en 10 augustus. Elk van de twee curatoren werkte 100 uur tegen een uurtarief van 450 euro. 

Informatie

In hun faillissementsverslag stellen de curatoren verder dat zij te weinig informatie kregen van Imtech en haar adviseurs in de periode waarin zij probeerden om Imtech via stille bewindvoering te redden.

De bewindvoerders kregen "slechts met veel moeite" informatie los bij Imtech en bijvoorbeeld huisadvocaat De Brauw. Ook nadat Imtech uitstel van betaling had aangevraagd, en hun rol in de openbaarheid was gekomen, verbeterde de situatie niet.

"Tijdens de surseance hoopten bewindvoerders meer grip op het proces te krijgen. Dat is niet gelukt", schrijven de curatoren. "Imtech en De Brauw bleven (uit zichzelf) nauwelijks informatie verstrekken." Uiteindelijk bleek een faillissement en opsplitsing van Imtech onvermijdelijk.

Ook over de rol van de banken zijn de curatoren kritisch. Zij brachten onderdelen waarvoor de curatoren kopers probeerden te vinden in moeilijkheden door al snel na het faillissement bankrekeningen te blokkeren. Daardoor konden medewerkers van Imtech bijvoorbeeld hun tankpassen niet meer gebruiken.