De Pier van Scheveningen ging in 2013 failliet, maar zat eigenlijk al vanaf het jaar 2000 in de problemen.

Dat schrijft curator Marc Udink in een recent gepubliceerde voortgangsrapportage.

Volgens Udink had dat de gemeente Den Haag ook duidelijk moeten zijn. "De gemeente had meer de helpende hand moeten bieden bij het verder door ontwikkelen van de Pier. Dat is niet gebeurd", zo constateert de curator. "De gemeente vergat de iconische betekenis van de Pier voor Den Haag en Scheveningen in haar beoordeling te betrekken."

Ook de reorganisatie van het Van der Valk-concern, de vorige eigenaar van de Pier, heeft het bouwwerk geen goed gedaan. Het bedrijf is sinds 2000 een franchise-organisatie.

Zwakkere onderdelen 

Volgens Udink zou de Pier het wellicht gered hebben als die reorganisatie niet had plaatsgevonden, omdat de sterkere onderdelen toen de zwakkere onderdelen ondersteunden.

Het concern had uiteindelijk niet meer voldoende financiële middelen om de Pier verder op te poetsen. Daarnaast had de Pier te kampen met veranderde verwachtingen van het publiek.

Drie miljoen 

In oktober 2014 is de Scheveningse Pier voor drie miljoen euro verkocht aan projectontwikkelaar Kondor Wessels vastgoed en hotelbedrijf Danzep, die het bouwwerk gezamenlijk exploiteren. Een half miljoen daarvan is onder voorbehoud van een mogelijke bestemmingswijziging binnen tien jaar na de transactie.

In juli van dit jaar is de Pier na twee jaar dicht geweest te zijn heropend. In 2013 moest de Pier op last van de brandweer dicht omdat die vanwege achterstallig onderhoud niet meer voldeed aan de veiligheidseisen.

De Scheveningse Pier is dagelijks gratis toegankelijk van 10.00 tot 22.00 uur.