Metaalbedrijven betreuren het dat de vakbonden weer verdergaan met het organiseren van stakingen in de branche.

Vrijdag zijn in Friesland en bij truckbouwer Scania in Zwolle opnieuw 24-uursacties opgezet. Volgens de bonden doen meer dan duizend metaalwerkers mee.

Werkgeversorganisatie FME vindt de acties ''schadelijk en onbegrijpelijk''. ''We hebben de bonden een goed eindbod voorgelegd, en daar willen we graag met ze over in gesprek'', stelt een woordvoerder.

''Veel metaalbedrijven zijn juist aan het herstellen van de economische crisis. Stakingen zijn dan niet handig. Elke staking levert schade op.''

De stakingen zorgden er volgens de bonden vrijdag onder meer voor dat de productie bij Scania op halve kracht moest draaien. Verder kwamen in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen honderden stakers bijeen om te demonstreren.

Muurvast

De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten nog steeds muurvast. Vakbonden FNV en CNV blijven zich hard maken voor meer loonsverhoging, zeggenschap over werktijden en behoud van bepaalde regelingen.

In mei, juni en juli vonden al diverse manifestaties en werkonderbrekingen plaats. De bonden zeiden toen ook al dat ze na de zomer weer op grote schaal zouden gaan actievoeren.

Protest

Het protest van de metaalwerkers lijkt zich te verharden, stellen de bonden. Van poortacties en kleinere acties gaan er volgens hen nu steeds meer werknemers over tot 24-uursstakingen in een poging de werkgevers de onderhandelingen te laten hervatten.

In de Nederlandse metaalsector werken in totaal ongeveer 425.000 mensen.

Video: Metaalsector opnieuw getroffen door stakingen