Ook Nederlandse boeren voeren actie, maar wegblokkades zoals in Frankrijk hoeven we hier niet te verwachten. ''Wij hebben gekozen voor publieksvriendelijke acties'', onderstreepte LTO-voorzitter Albert Jan Maat donderdag. 

Rond het middaguur deelden boze boeren in Den Haag broodjes beenham uit om hun problemen onder de aandacht te brengen.

De sector staat financieel onder druk, onder meer door de boycot door Rusland, door lage vleesprijzen en door veel regelgeving. De boeren maken zich hard voor investeringen die hen kunnen helpen, lastenverlichting en een gelijk Europees speelveld.

Achter de schermen wordt stevig gelobbyd. Maar naar buiten toe kunnen onze melkveehouders, varkensboeren en tuinders het zich niet permitteren om een ferme vuist te laten zien.

Anders dan in Frankrijk, voeren de Nederlandse boeren circa driekwart van hun producten uit naar het buitenland. ''We moeten het van de markt hebben’’, aldus branchevoorman Maat.

Verspreid

Het boerenprotest heeft zich inmiddels verspreid over meerdere Europese landen. Eerder deze week was er een grote demonstratie in Zuid-Duitsland en maandag rukken naar verwachting duizenden boeren op naar Brussel.

De boeren uit al die landen willen niet allemaal precies hetzelfde. In Frankrijk strijden ze er bijvoorbeeld ook voor dat supermarkten daar alleen nog maar Franse producten gaan verkopen. In die eis kunnen hun Nederlandse collega's zich vanzelfsprekend niet vinden.

Maandag zijn er ook boeren uit ons land aanwezig bij de grote boerendemonstratie in Brussel. Volgens Maat komen de Nederlanders daar met een kleine groep. Hij rekent op ongeveer honderd Nederlandse deelnemers.