De activiteit in de industrie van China is afgelopen maand afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Chinese overheid dinsdag heeft gepubliceerd.

De inkoopmanagersindex waarmee de activiteit wordt gemeten, zakte deze maand van 50 naar 49,7. Een stand lager dan 50 wijst op krimp. De graadmeter kwam in augustus uit op het laagste niveau van de afgelopen drie jaar.

De vergelijkbare graadmeter die wordt opgesteld door de private partijen Caixin Media en onderzoeksbureau Markit wees dinsdag ook op krimp.

Hun cijfers geven al langere tijd aan dat de industrie in 's werelds op een na grootste economie achteruitgaat. De dienstensector in China vertoonde afgelopen maand wel opnieuw groei.

Zorgen over de afzwakkende economische groei in China zorgden vorige week voor veel onrust op de financiële markten. De nieuwe cijfers over de industrie zetten aandelenbeurzen in het Verre Oosten dinsdag opnieuw op verlies.

Uit Japan en India kwamen dinsdag positievere berichten dan uit China. Vergelijkbare graadmeters gaven daar aan dat de industriële productie in augustus verder is gegroeid.