De varkenshouders gaan actie voeren. Ze vinden de uitkomst van het gesprek met staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) over lastenverlichting aan de sector niet voldoende. 

Dit hebben de leden van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Varkenshouderij vrijdag besloten.

De leden hebben in meerderheid aangegeven te beginnen met een publieksvriendelijke actie, maar willen de druk in de komende weken opvoeren als er niet op korte termijn oplossingen komen voor de schrijnende financiële situatie in de varkenshouderij.

De varkenshouders eisen lastenverlichting, zoals het verlagen van de keuringskosten voor de varkenshouders die momenteel zwaar onder de kostprijs produceren.

De varkenssector staat de laatste tijd zwaar onder druk, onder meer door lage vleesprijzen en door veel regelgeving. Daardoor stijgen de productiekosten. Volgens de boeren legt de Nederlandse overheid hun kosten op die verder gaan dan de kosten als gevolg van Europese regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieu.

Kosten

Dijksma liet woensdag weten te willen kijken naar de kosten van bijvoorbeeld keuringen, maar wilde geen concessies doen op de regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en milieuwetgeving. Volgens Dijksma moet onder ogen worden gezien dat er niet meer varkensboeren bij moeten komen in Europa, met nog meer varkens. Dat zou de opbrengsten verder verminderen.

De eerste actie is op donderdag 3 september voor het Tweede Kamergebouw op het Plein in Den Haag, voorafgaand aan het Algemeen Overleg Landbouw.