Het gaat weer beter met de watersportbranche. De verkoop van gebruikte boten is de eerste zeven maanden met 25 procent gestegen vergeleken met vorig jaar, vooral luxere motorjachten zijn in trek. 

In de afgelopen twee seizoenen zagen zeilscholen hun omzet toenemen met 5 tot 10 procent en ook verhuurbedrijven en makelaars deden het tot dusver beter dan vorig jaar. ''Positieve signalen'', concludeert directeur Geert Dijks van HISWA Vereniging, de brancheorganisatie van de watersport.

''We zien daarnaast de opkomst van platforms waarop particulieren hun boten kunnen huren of delen. En er was dit voorjaar een flinke impuls in de verkoop van nieuwe sloepen, mogelijk onder invloed van SAIL'', zegt Dijks aan de vooravond van watersportbeurs HISWA komende week in Amsterdam.

De watersportbranche krabbelt daarmee weer langzaam uit het dal. De hele sector is sinds het begin van de economische crisis in 2008 zo'n 20 procent gekrompen. Nog steeds staat de omzet 11 procent onder het niveau van 2008, aldus Dijks.

Nieuwe generatie 

Maar Klaas Schiphof van Aquatec Industries, een van de grootste producenten van sloepen in ons land en exposant op de HISWA te water, ziet de markt aantrekken. ''Er is veel vernieuwing. De nieuwe generatie sloepen is sneller en sportiever. Je kunt er ook achter waterskiën. De verkopen gaan dit jaar aanmerkelijk beter. Er is meer optimisme en durf om te kopen. Mensen kopen ook grotere boten.''

Jerry Schuiten van Interboat, op de beurs vertegenwoordigd met in Nederland geproduceerde sloepen en cruisers, beaamt dat. ''Wij investeren veel in innovaties en ontwikkelen nieuwe lijnen waar veel belangstelling voor is. SAIL is een fantastisch evenement voor de watersport geweest, mensen hebben nu zin om met een eigen boot te varen. Wij hebben nu al meer orders binnen dan in dezelfde periode vorig jaar.''

Stijgende animo

De stijgende animo voor de watersport is ook te zien bij de inschrijvingen voor de HISWA te water. ''Er zijn bijna driehonderd nieuwe zeil- en motorboten te zien, het gehele kadeterrein en alle stands in de expositietent zijn tot de laatste meters volgeboekt met tweehonderd exposanten'', zegt beursmanager Michelle Jonker.

In Nederland zijn een half miljoen pleziervaartuigen in gebruik en 2,6 miljoen actieve watersporters, die samen zorgen voor zo’n 2 miljard euro omzet per jaar.

De HISWA te water is van 1 tot 6 september in Amsterdam Marina.