Horecabedrijven hebben in het tweede kwartaal de omzet zien stijgen met 2 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Dit is de grootste stijging sinds medio 2010. 

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Het aantal consumpties en overnachtingen in de horeca nam met 1,6 procent toe.

Omzet horeca

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

De omzet van hotels steeg het meest met een groeicijfer van 2,7 procent. Hotels ontvingen zowel meer toeristen als zakelijke gasten. 

De omzet van restaurants steeg met 2,3 procent in vergelijking met een kwartaal eerder. Verder noteerden snackbars, waaronder ook lunchrooms en ijssalons, een omzettoename van 1,4 procent.

Cafés moesten het doen met een omzettoename van 1,4 procent. Voor het eerst nam het aantal verkochte consumpties toe. Caféhouders hadden sinds de crisis vrijwel onafgebroken te maken met teruglopende verkopen.

Totale omzet 

Op jaarbasis nam de totale omzet in de horecasector met 6 procent toe. Alle branches realiseerden een hogere omzet. Restaurants boekten met 8,6 procent de hoogste groei. Hotels en snackbars noteerden een omzetstijging van ruim 5 procent.

Cafés realiseerden 2,8 procent omzetgroei, dat was grotendeels toe te schrijven  aan hogere prijzen. Cafés rekenden 2 procent meer voor hun consumpties dan een jaar eerder. Gemiddeld lagen de prijzen in de horeca 1 procent hoger dan een jaar eerder.