Het herstel in de bouw zet verder door. De bouw boekt in het tweede kwartaal van 2015 voor de derde opeenvolgende periode een forse groei.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag in de kwartaalmonitor bouw.

De omzet in de bouwsector steeg in het tweede kwartaal met 9,8 procent. Ondanks de groei ligt de omvang van de bouw nog wel 17 procent onder die van eind 2008, voor de crisis. Op het dieptepunt in 2013 lag de bouw 28 procent onder het niveau van voor de crisis.

Alleen het aantal banen in de sector nam af van 518.000 vorig jaar naar 506.000 dit jaar. De werkgelegenheid daalt al zes jaar op rij gestaag; er zijn sinds 2009 al 114 duizend banen verloren in de bouw. Het gaat vooral om banen van werknemers. Het aantal banen van zelfstandigen is veel minder sterk teruggelopen.

Herstel bouwsector

Opleving

De verbetering in de bouw heeft vooral te maken met de sterke opleving van de woningmarkt. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder nam het aantal vergunningen voor de bouw van woningen toe en werden er 20 procent meer bestaande woningen verkocht. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen is met ruim tien procent gestegen, naar 11.070 woningen.

De verwachtingen van bouwproducenten zijn zeer positief. Het vertrouwen onder bouwondernemers loopt al op sinds eind 2014, en zijn voor het eerst positief sinds het uitbreken van de crisis. 

Het aantal faillissementen in de bouwsector daalde in het tweede kwartaal naar 203. Dat zijn er 51 minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, en is het laagste aantal sinds het begin van de crisis eind 2008.