ASR heeft de winst in de eerste jaarhelft ruimschoots verdubbeld tot 397 miljoen euro. Ook het onderliggend operationeel resultaat nam toe, met ruim een kwart, tot 280 miljoen euro. 

Dat maakte de genationaliseerde verzekeraar donderdag bekend.

De premie-inkomsten gingen met 10 procent omhoog tot bijna 2,5 miljard euro. Dat was voornamelijk te danken aan de overname per 1 januari van de pensioenverplichtingen van het pensioenfonds van olieconcern Chevron. Daarnaast hielpen onder meer hogere beleggingsopbrengsten de winst van ASR vooruit.

Ondanks de aanhoudend lage rente wist ASR de solvabiliteit op een hoog niveau te houden en zelfs te versterken. ''De resultaten van vandaag laten zien dat ASR in ieder geval klaar is voor een zelfstandige toekomst'', zei topman Jos Baeten. Daarover wordt in de tweede jaarhelft meer duidelijk.

Zelfstandig verder

Verzekeraar ASR wil graag zelfstandig verder. Topman Jos Baeten zei dat donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers van de voormalige verzekeringsdivisie van Fortis, die op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 werd genationaliseerd.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat over de toekomst van ASR. Daarover wordt in de tweede heft van dit jaar meer duidelijk. ''Wij vinden zelfstandigheid een buitengewoon serieuze optie'', zei Baeten tegen het ANP. ''De aandelenmarkten zitten nu even tegen, maar die herstellen wel weer.''

Vivat

ASR zag eerder dit jaar af van een bod op de eveneens genationaliseerde branchegenoot Vivat, het vroegere Reaal. De overheid verkocht die verzekeraar onlangs aan het Chinese Anbang. Kort daarna liet topman Gerard van Olphen van Vivat in een interview weten wel oren te hebben naar een overname van ASR.

Baeten is daar geen voorstander van. ''Wij hebben vorig jaar uitgebreid naar Vivat gekeken en gemeend dat de risico's te groot waren'', zei hij. ''Ook met een nieuwe aandeelhouder die nieuw kapitaal heeft ingebracht lijkt het ons geen goed idee.'' Inhoudelijk wilde hij daar geen toelichting op geven.

ASR meldde verder dat het een koper zoekt voor zijn vastgoedontwikkelingsbedrijf. Het onderdeel behoort niet langer tot de activiteiten waar de verzekeraar zich in de toekomst op wil concentreren en is volgens het bedrijf klaar voor de verkoop.