De omzet in de autobranche is in het tweede kwartaal van dit jaar met 5,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in het vorige jaar.

Het is het tweede kwartaal op rij dat er sprake is van een stijgende lijn in de omzetcijfers. In alle kwartalen in 2014 was nog sprake van een omzetdaling ten opzichte van de kwartalen een jaar eerder.

Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het vertrouwen van de sector is in het tweede kwartaal omgeslagen, hetgeen zichtbaar is in de cijfers, zegt ABN Amro in een analyse op basis van deze gegevens. In het eerste kwartaal was het ondernemersvertrouwen in de branche, als enige sector, nog negatief.

In het eerste kwartaal was al een omslag te zien met een groei van 1,7 procent. Sinds 2011 is er voor het eerst sprake van twee kwartalen groei, aldus de analyse. ABN stelt vast dat het voor de eerste keer sinds lange tijd is dat de autobranche op eigen kracht zulke positieve cijfers laat zien.

"De groei is nu eens niet toe te schrijven aan fiscale redenen", legt sectoranalist Theo de Kort uit.

Occasions

De omzetgroei bij dealers en autobedrijven bedroeg in het tweede kwartaal 3,4 procent op jaarbasis. In het eerste kwartaal was de toename met 0,7 procent nog minimaal. 

De groei is vooral te danken aan een stijging van de occasionverkopen met 5,5 procent. Ook de verkopen van nieuwe auto's droegen bij aan de groei (1,3 procent). 

Voor heel 2015 verwacht de bank een omzetstijging van 5 procent, vooral door de toename in de verkoop van nieuwe auto's.

De problemen in de autobranche zijn dan ook nog niet helemaal voorbij. De totale omzet ligt nog ruim 17 procent beneden de piek van begin 2008, aldus de analyse.