De Italiaanse directeur van Solland Solar, Massimo Pugliese, wilde nog zeven tot tien dagen de tijd hebben om zaken op orde te stellen bij de inmiddels failliete Limburgse zonnecelfabrikant.

Dit vertelt curator Dominique Roomberg tegenover NU.nl. Afgelopen dinsdag werd Solland failliet verklaard door de rechtbank, nadat een week eerder al uitstel van betaling was verleend.

Roomberg, die vorige week nog optrad als bewindvoerder, zag bij aantreden dat schuldeisers, onder wie de werknemers, steeds meer geld tegoed hadden van het bedrijf. Tegelijkertijd waren er geen inkomsten en was er ook geen plan voor een doorstart.

Elke maand had Solland rekeningen ter waarde van 400.000 tot 500.000 euro, maar er waren geen middelen om hieraan te voldoen. “Dan wil ik dat niet voor mijn rekening nemen”, aldus Roomberg. De curator verzocht aandeelhouder Pufin Power, waar ook Pugliese directeur is, voor een extra bijdrage, maar deze kwam er niet.

Verplicht 

Zonder plan en geld om de rekeningen te betalen, was Roomberg verplicht om faillissement aan te vragen. Pas bij de zitting kwam Pugliese met een opzet om de fabriek rendabel te maken, maar zonder verdere onderbouwing. 

Het faillissement was onder anderen aangevraagd door de FNV namens de ongeveer zeventig werknemers. Die hadden nog het salaris tegoed over twee maanden. De curator verwacht dat zij geen inkomensverlies lijden. Vanaf komende vrijdag gaat de UWV gesprekken aan met de werknemers. 

Er hebben zich ondertussen enkele geïnteresseerde partijen uit binnen- en buitenland gemeld voor een overname van de fabriek. De curator gaat zich eerst concentreren op het inventariseren van de boedel.