Het aantal online winkels in Nederland zal naar verwachting het aantal fysieke winkels dit jaar voor het eerst overstijgen. 

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een rondgang langs experts op het gebied van de online winkelmarkt.

Nederland telt zo'n 95.000 fysieke winkels. Het aantal ondernemers dat hun producten online verkoopt zal volgens Casengo, het bedrijf dat jaarlijks de Webwinkel Monitor uitbrengt, dit jaar voor het eerst boven dat aantal komen. 

Brancheorganisatie Thuiswinkel.org is voorzichtiger, en schat dat het aantal Nederlandse webwinkels dit jaar op zo'n vijftigduizend zal uitkomen. 

Daarbij worden echter kleinere winkels zonder inschrijving bij de Kamer van Koophandel, evenals ondernemers die naast hun een fysieke winkel als een kleine webshop uitbaten, niet meegeteld. Als die wel worden meegeteld, houdt de brancheorganisatie ook rekening met een omslag. 

Bol.com, Thuisbezorgd.nl en Booking.com zijn de drie marktleiders op de online winkelmarkt. Uit omzetcijfers blijkt volgens de krant echter dat kleinere spelers het erg moeilijk hebben. Daardoor komen er weliswaar veel nieuwe spelers bij, maar haken er ook veel weer af.