Het vanuit Almere opererende internationale autoleasebedrijf Leaseplan heeft in het eerste halfjaar 22 procent meer winst gemaakt dan in dezelfde periode in 2014. Onder de streep bleef 246 miljoen euro over.

De onderneming, die recent van eigenaren wisselde, schrijft de winstgroei onder meer toe aan het succes van de investeringen in groeimarkten.

Het gaat dan vooral om de dienstverlening aan kleine en middelgrote bedrijven. Dat is nu het snelst groeiende segment.

Ook de zaken die worden gedaan met grote internationale ondernemingen breiden zich uit. Het onderdeel van LeasePlan dat hierover gaat, heeft inmiddels meer dan 400.000 voertuigen onder beheer. Dat is 30 procent van de totale vloot, die de afgelopen periode is gegroeid naar een totaal van bijna 1,5 miljoen voertuigen.

Verkoop 

Vorige maand werd bekend dat de Duitse autofabrikant Volkswagen en bankier Friedrich von Metzler LeasePlan voor 3,7 miljard euro verkopen aan een groep investeerders, waaronder de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM. De kopersgroep bestaat verder uit het Deense pensioenfonds ATP, de staatsinvesteringsfondsen ADIA (Abu Dhabi) en GIC (Singapore) en investeringsfondsen die worden bestierd door TDR Capital en Goldman Sachs.

De transactie wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond. Omdat LeasePlan ook een banklicentie bezit, moet ook De Nederlandsche Bank de verkoop goedkeuren.

LeasePlan, dat ook een spaarbank heeft, is actief in 32 landen en telt ruim 7000 werknemers.