Het aantal faillissementen in 2015 gaat met ongeveer 18 procent dalen. Het aantal wanbetalingen in de bouw en in de kledingsector blijft wel hoog.

Dit meldt kredietverzekeraar Atradius donderdag. Hiermee is het bedrijf positiever geworden vergeleken met een kwartaal geleden. Toen werd een daling voorspeld van 15 procent.

Voor het gehele jaar verwacht de kredietverzekeraar 6.200 failliete bedrijven in 2015. Voor 2016 ligt dit aantal waarschijnlijk op 5.600.

In de eerste helft van dit jaar nam het aantal failliete bedrijven en instellingen al met 11 procent af vergeleken met de eerste helft van vorig jaar.

De daling is te danken aan de verbeterende Nederlandse economie. De financiële positie van bedrijven wordt hierdoor versterkt.

Faillissementen

Kleding 

Vergeleken met 2007 ligt het aantal faillissementen nog altijd 37 procent hoger in 2015. Atradius haalt aan dat in bepaalde sectoren het aantal bedrijven dat over de kop ging zelfs in gestabiliseerd of is toegenomen.

Een sector die het moeilijk heeft is onder andere de kledingsector. Het aantal wanbetalingen steeg in juli met 50 procent ten opzichte van de maanden ervoor. Onder andere schoenenwinkelketen Van Dalen ging op de fles in juli. Ook andere winkelketens hadden forse problemen door een toenemend aandeel van de online verkoop en een groot winkelbestand met hoge huren.

Bouw 

De bouw, ook lang een moeilijke sector, laat ondertussen een positieve trend zien. Van mei tot en met juli was het aantal meldingen van wanbetalingen 40 procent lager dan in de drie maanden daarvoor.

Van een volledig herstel is echter nog geen sprake, blijkt ook uit het faillissement van onder andere gevelbouwer Oskomera in juni en de recente aanvraag van surseance van betaling door Imtech. Marges blijven onder druk staan en het aantal faillissementen is nog steeds hoog.