In de installatiebouw werken ruim 141.000 mensen. Zij zijn daarmee goed voor 27 procent van de werkgelegenheid binnen de hele bouwsector.

Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bij het in surseance verkerende Imtech Nederland staan 2.700 mensen op de loonlijst.

Aan het begin van het derde kwartaal telde Nederland 18.390 bouwinstallatiebedrijven. Dit is ruim 12 procent van alle bedrijven in de bouw. Tussen januari en juli van dit jaar gingen 103 bedrijven in de installatiebranche failliet, terwijl in heel 2014 volgens het statistiekbureau 175 installateurs op de fles gingen.

De meeste bouwinstallatiebedrijven zijn eenmanszaken. Sinds 2008 nam dit type bedrijf met de helft toe tot 12.535. Het aantal grote bedrijven met meer dan honderd medewerkers is in deze periode met 30 procent afgenomen tot 310 in het derde kwartaal.

Omzet

Installateurs zaten qua omzet in 2014 nog ruim 25 procent onder het topniveau dat in 2008 werd behaald. Vorig jaar bedroeg de omzet van de bouwinstallatiebranche ruim 17,5 miljard euro, ofwel ruim 20 procent van de totale omzet van de bouw.

Sinds het derde kwartaal van 2014 groeit de omzet in de branche weer, zegt het CBS. ''Dat is iets eerder dan de hele bouwsector, waar pas eind vorig jaar een plus te zien was.''

Bedrijven in de installatiesector richten zich op ontwerp, advies, uitvoering en beheer en onderhoud van technische installaties. Ze zijn overal actief: in woningen, winkels, ziekenhuizen, kantoorgebouwen en de industrie, maar bijvoorbeeld ook in de infrastructuur.