Visser & Smit Bouw, een dochteronderneming van bouwbedrijf VolkerWessels, neemt de verantwoordelijkheden van Imtech over bij de bouw van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam als het installatiebedrijf failliet gaat.

Dat bevestigt een woordvoerder van VolkerWessels na berichtgeving in het Financieele Dagblad woensdag. 

Visser & Smit Bouw en Imtech zijn beide aansprakelijk voor de Amsterdamse metrolijn, dat is aan het begin van het project zo afgesproken. Als een van de twee ondernemingen failliet gaat, neemt de ander het werk over.

Maar de specialistische kennis van een aantal Imtech-medewerkers is niet zomaar te vervangen. Dat kost tijd en is ingewikkeld, zegt de woordvoerder. Het is nog niet duidelijk of de VolkersWessels-dochter de opdracht alleen gaat uitvoeren of dat er een andere partner bij wordt gezocht.

Aansprekend

De Noord-Zuidlijn in Amsterdam is het meest aansprekende project dat mogelijk de dupe zal zijn van een faillissement. Imtech is verantwoordelijk voor de bouw van alle roltrappen en liften op de stations van de geplaagde metrolijn. Onderaannemers en leveranciers krijgen doorbetaald. 

Verantwoordelijk wethouder wethouder Pieter Litjens liet dinsdag al weten te hopen op een mogelijke doorstart. Aan de hand daarvan wil de gemeente kijken wat de gevolgen zijn voor de Noord-Zuidlijn.

Voortgang

Over de voortgang van andere grote projecten waar Imtech aan werkt, valt nog weinig te zeggen, stelt een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf dat bij diverse grote projecten met Imtech werkt.

Het installatiebedrijf vroeg dinsdag uitstel van betaling aan en is technisch failliet. Het noodlijdende bedrijf is echter betrokken bij een reeks grote projecten in Nederland. 

Zo werkt Imtech momenteel onder meer mee aan de bouw van de rechtbank in Breda en de nieuwe gevangenis in Zaandam. Deze projecten lopen mogelijk vertraging op als Imtech definitief op de fles gaat.

Te onzeker

''Op dit moment is de situatie nog te onzeker om te zeggen wat de gevolgen zullen zijn'', aldus een woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf, dat verantwoordelijk is voor de projecten in Breda en Zaandam.

''Voor die projecten werken wij met een consortium. Het is hun taak een vervangende partij te vinden als Imtech wegvalt.'' De zegsman benadrukte dat het Rijksvastgoedbedrijf akkoord moet gaan met de nieuwe partij, en niet zomaar met iedereen in zee zal gaan.

Texel

Op Texel werkt Imtech momenteel aan het vervangen van de openbare verlichting. Ruim drieduizend lichtpunten op het eiland worden vervangen voor LED-verlichting.

Volgens planning zou het project aan het eind van dit jaar moeten worden opgeleverd. Of de LED-lampen over een aantal maanden ook daadwerkelijk zullen branden, is onzeker.

Imtech heeft ook onderhoudscontracten met meerdere grote partijen. Zo zijn verschillende ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC in Rotterdam en het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam, afhankelijk van het bedrijf. Recentelijk won Imtech bovendien een aanbesteding voor het onderhouden van diverse musea in Nederland.