Truckers die de containerterminal van APM Terminals op de Tweede Maasvlakte verlaten, kunnen gratis en snel de bandenspanning van hun voertuig laten controleren.

Het gaat om een initiatief van Havenbedrijf Rotterdam en de Verkeersonderneming.

Een te lage bandenspanning vergroot de kans op een klapband. In de regio Rotterdam hebben iedere 24 uur twee trucks een lekke band, aldus de exploitant van de Rotterdamse haven woensdag.

Ongelukken en pechgevallen met vrachtwagens veroorzaken veel files. Van alle pechgevallen onderweg is 40 procent het gevolg van een lekke band.

Smiley

Op de proeflocatie bij de terminal zijn sensoren in de grond aangebracht. Als de truck daar rustig overheen rijdt, toont een groene of rode smiley binnen een minuut of de bandenspanning al dan niet in orde is.

Bij de informatiezuil krijgt de chauffeur met een druk op een knop een print met de testresultaten en adressen van bandenservicebedrijven in de omgeving.

Als de proef slaagt, worden de bandenspanningsmeters ook op andere locaties in de haven geplaatst. Normaal gesproken kost het controleren van de banden een kwartier tot een half uur.