Amsterdam is een van de vijftien populairste plaatsen ter wereld voor vastgoedinvesteerders uit het Midden-Oosten.

Dat blijkt uit een rapport van vastgoedadviesbureau CBRE.

In de top vijftien staat Amsterdam op de dertiende plek, tussen Rome en Frankfurt. Londen, Parijs en New York nemen de eerste drie posities in.

"Een recent voorbeeld is de aankoop van het hoofdkantoor van Hema aan de Amsterdamse IJ-oevers door MMZ Properties met daarachter de Israëlische verzekeraar Menora Mivtachim", zo laat een persvoorlichter van CBRE weten. Het pand werd verkocht voor 76,25 miljoen euro.

Het totale vastgoedbeleggingsvolume in Amsterdam bedraagt in de eerste zes maanden van dit jaar zo’n 1,5 miljard euro tegenover 1,3 miljard euro in het eerste halfjaar van 2014, zo blijkt uit cijfers van de organisatie. Wat het aandeel van investeerders uit het Midden-Oosten hierin is, is niet bekend.

Winkels

Er werd meer geïnvesteerd in Amsterdamse winkels en woningen, maar minder in kantoren, bedrijfsruimtes en hotels.

Investeerders uit het Midden-Oosten zullen wereldwijd jaarlijks gemiddeld 15 miljard dollar (ongeveer 13,8 miljard euro) in vastgoed steken, zo verwachten de onderzoekers.

Qatar is daarbij met zijn staatsfonds de grootste vastgoedbelegger. Europa is verreweg de belangrijkste doelmarkt van beleggers uit het Midden-Oosten.

Eerder dit jaar meldde CBRE dat ook Aziatische investeerders steeds meer interesse hebben voor Nederlands vastgoed. In juni kocht de Singaporese investeerder First Sponsor Limited twee Holiday Inn-hotels in Amsterdam Zuid-Oost voor zo’n 55 miljoen euro.