Nederlandse pakhuizen zitten overvol met kaas. Het overschot aan melk brengt de prijs omlaag, waardoor producenten volgens zuivelbrancheorganisatie GemZu speculeren op hogere prijzen.

Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) donderdag.

Op 1 april werd het Europese melkquotum, dat ruim dertig jaar geleden werd ingesteld, afgeschaft. Melkboeren mogen sindsdien weer zoveel melk produceren als ze willen of kunnen, zonder een boete te krijgen.

Omdat de prijs van kaas de prijs van melk volgt, is de prijs van kaas sinds het afschaffen van het quotum flink gedaald. Een kilo Edammer kaas wordt nu voor tussen de 2,10 euro en 2,30 euro verkocht op de kaasveiling in Hamburg, meldt het FD. Dat is een stuk lager dan de 3 euro die normaal wordt geboden. 

Exportproducenten hebben het volgens de krant daarnaast ook moeilijk omdat de vraag uit landen als China en Rusland fors tegenvalt. In de Verenigde Staten, Mexico en Zuid-Korea werden wel nieuwe bestemmingen voor de export van kaas gevonden. Daardoor bleef de kaasexport in het eerste kwartaal van dit jaar stabiel.