Het aandeel van zelfstandigen, ook wel zzp'ers genoemd, in de Nederlandse economie, bedraagt 9,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Dat is de uitkomst van berekeningen op basis van een representatieve steekproef van ZZP Barometer en detacheerder IT-Staffing onder 1.469 zelfstandigen uit verschillende sectoren.

De organisatie becijferde dat de gemiddelde omzet van een zzp'er in 2014 uitkomt op 61.000 euro. Met gemiddeld 988.000 zzp'ers in dat jaar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), komen de totale bruto verdiensten van deze groep het afgelopen jaar uit op 60,3 miljard euro.

Omdat het Nederlandse bbp in 2014 een omvang had van 663 miljard euro, komt het percentage dat zelfstandigen bijdragen aan de Nederlandse economie uit op 9,1 procent. Dit betreft een schatting, omdat er in Nederland niet precies wordt bijgehouden hoeveel alle zzp'ers bij elkaar verdienen.

Uurtarief

Het gemiddelde uurtarief van zzp'ers ligt in 2014 op 68,18 euro. Bij mannen is dat een stuk hoger (9,7 procent) dan bij vrouwen. Ook werken vrouwen minder ( 26,3 procent) dan hun mannelijke collega's, zo blijkt uit de steekproef.

Het uurtarief wordt door de meeste zelfstandigen (72,2 procent) bepaald door het type opdracht waarbij de opdrachtnemer vooral naar zichzelf kijkt. 40 procent kijkt naar zijn concurrentie om een uurtarief te bepalen. Het gewenste of noodzakelijke inkomen speelt bij slechts een op de tien zzp'ers een rol bij de bepaling van het tarief.

Uurtarief per sector