De Europese Unie en Vietnam hebben overeenstemming bereikt over een vrijhandelsverdrag.

De laatste nog openstaande punten werden dinsdagochtend in een telefoongesprek tussen EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) en de Vietnamese minister van Industrie en Handel Vu Huy Hoang weggenomen, zo maakt Brussel bekend.

Het vrijhandelsverdrag moet de onderlinge handel tussen de 28 landen van de EU en het Aziatische land versterken en verbeteren. Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt over verlaging of afschaffing van douanetarieven en zijn onnodige barrières weggenomen.

Vietnam is een van de meest dynamische economieën van Azië, meent Malmström. ''Meer dan 31 miljoen banen in Europa leunen op export. Het hebben van makkelijkere toegang tot een groeiende en snel ontwikkelende markt zoals Vietnam, met zijn negentig miljoen consumenten, is dan ook geweldig nieuws.''

De onderhandelingsteams zullen de laatste hand leggen aan de wetteksten. Zodra die er zijn over het verdrag gaat het ter goedkeuring naar de EU-landen en het Europees Parlement.

De EU heeft al dergelijke verdragen met onder meer Canada en Zuid-Korea. Momenteel wordt er met de Verenigde Staten onderhandeld over het zogeheten Transatlantic Trade and Investment Partnerschip (TTIP).

In veel landen, waaronder in Nederland, zijn er bezwaren en zorgen. Er wordt onder meer gevreesd voor verwatering van Europese normen op het gebied van gezondheid en milieu. De Nederlandse regering is voorstander van de komst van het vrijhandelsverdrag omdat het goed is voor de Nederlands economie.