Nederlandse transportbedrijven hebben ernstig te lijden onder de wegblokkades op Franse en Belgische wegen en de chaos rond Calais. De opstoppingen kosten transporteurs zo'n miljoen euro per dag. 

Dat meldt het AD op basis van berekeningen van transportverzekeraar TVM. 

Vorige week becijferde verladersorganisatie EVO al dat handelaren en producenten zo'n half miljoen euro schade per dag oplopen als gevolg van de problemen met vluchtelingen bij de Kanaaltunnel.

TVM kijkt daarnaast ook naar de problemen met de wegblokkades in Europa en schat de schade voor de sector met een miljoen euro per dag dus nog hoger in. Ook EVO zou bij nieuwe en uitgebreidere berekingen tot een dergelijke schadepost komen. 

Faillissementen

TVM waarschuwt zelfs voor mogelijk faillissementen in de sector. Veel bedrijven zouden het hoofd al nauwelijks boven water kunnen houden vanwege de moeilijke economische omstandigheden. De problemen op de wegen zouden voor die bedrijven de "doodsteek" kunnen betekenen, zegt een woordvoerder van TVM. 

Urgentie

De problemen die de situatie in Calais en de wegblokkades opleveren voor transporteurs, worden volgens de sector onderschat. De transporteurs zijn daarom ook boos op het kabinet, dat volgens hen "weinig besef van urgentie" heeft.

Volgens zouden de problemen niet alleen bij het transport liggen, maar bijvoorbeeld ook bij de ladingen die niet meer afgenomen worden. Deze worden soms afgekeurd wanneer er bijvoorbeeld vluchtelingen in de laadruimte van een vrachtauto hebben gezeten. 

Staatssecretaris Dijksma heeft aangekondigd de problemen in september te willen bespreken in Europa.