Vakbond FNV beschuldigt bouw-uitzendbureau Van Stokkom ervan dat het bedrijf structureel te veel geld inhoudt op het loon van tientallen Poolse arbeiders. 

Dit meldt de vakbond zaterdag. FNV is in het bezit van de loonstroken van het bedrijf waaruit zou blijken dat er te veel geld wordt ingehouden voor huisvesting, reiskosten en levensonderhoud. 

Tot wel 450 euro per maand zou ingehouden worden op het loon voor onterechte huisvestingskosten. De Poolse werknemers delen ondertussen volgens de vakbond een kleine kamer met z'n vieren. 

"Volgens de cao moet Van Stokkom de huisvestingskosten zelf vergoeden", aldus Karel-Jan Kivits van FNV Naleving. "Het is duidelijk dat Van Stokkom de huisvesting en de daarmee samenhangende ET-regeling als verdienmodel gebruikt.”

Fouten

"We hebben Van Stokkom per brief opgeroepen te onderkennen dat ze fouten maken, en hen verzocht de onderbetalingen te herstellen en voor de toekomst uit te sluiten. Ze reageren niet op deze brief."

Het uitzendbureau is onder andere actief op bouwplaatsen in Valkenburg, Maastricht en Leidsche Rijn via hoofdaannemer Hurks, en in Veghel via hoofdaannemer Van Wijnen. 

Bij Van Stokkom was zaterdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Aelbers

Vorige maand sleepte vakbond FNV ook al uitzendbureau Aelbers uit Doetinchem voor de rechter. Deze uitzender voor de bouw overtreedt volgens de vakbond de cao wegens onderbetaling van buitenlandse bouwvakkers. Aelbers stelt echter niets verkeerds te doen.

Het uitzendbureau heeft enkele honderden Poolse, Hongaarse en Roemeense arbeiders in dienst en leent die uit aan grote bouwbedrijven als Heijmans, VolkerWessels en BAM. De rechter doet in deze zaak uitspraak op 1 oktober.