Bij Persgroep Printing Den Haag en Apeldoorn zijn zojuist de persen stilgezet als gevolg van een staking. Hierdoor verschijnen er zaterdag geen kranten van het Algemeen Dagblad in de regio's Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Apeldoorn.

Dat meldt de FNV.

Het gaat in totaal om een oplage van 300.000 kranten.

Aanleiding van de staking is een cao-conflict in de grafische industrie over een loonsverhoging van 2,5 procent en een eenmalige uitkering van 300 euro.

In Apeldoorn is het werk voor enkele uren neergelegd. Rond 0.30 uur gingen de medewerkers daar weer aan het werk. In Den Haag staakt men de gehele nacht.

Nullijn

In de grafische sector is sinds 1 augustus 2013 geen cao meer, waardoor de medewerkers op de nullijn zitten. Met de staking willen ze er voor zorgen dat de loonsverhoging er eindelijk komt.

"Staken doe je niet voor je lol, dit is echt het uiterste middel. Morgen zijn we op de kop af twee jaar bezig en er is nog steeds geen cao", aldus Bernard van Iren, bestuurder van FNV KIEM en onderhandelaar bij de Grafimedia-cao.

"Wij vinden: ook in een krimpende bedrijfstak moet je je vakmensen met respect blijven behandelen. En daar hoort een fatsoenlijke loonsverhoging bij", zegt Van Iren.

'Treurig en onverantwoordelijk' 

Directeur Journalistiek Erik van Gruijthuijsen van de Persgroep noemt de staking treurig en onverantwoordelijk. Hij zegt dat een aantal abonnees zaterdag een krant in de bus krijgt die ze misschien niet gewend zijn. Ook komt de krant mogelijk later.

Volgens Van Gruiijthuijsen gaat het voor het AD om de regiotitels in onder meer Utrecht, Den Haag en Amersfoort. In de voormalige Wegener-gebieden gaat het om De Gelderlander, De Stentor en Tubantia. "Mochten mensen de krant toch niet krijgen, dan is de krant morgen te lezen op internet", zegt Van Gruijthuijsen.

Volgens cao-onderhandelaar Bernard van Iren zullen de kranten die in Apeldoorn worden gedrukt zaterdag wel verschijnen.