Alliander ziet aantal klanten met zonnepanelen groeien

Netwerkbedrijf Alliander ziet het aantal klanten dat zelf duurzame elektriciteit opwekt steeds verder oplopen.

Dat maakt het bedrijf vrijdag bekend.

Een jaar geleden telde het bedrijf nog ruim 63.000 klanten die met zonnepanelen in de weer waren. Nu zijn dat er ruim 88.000.

Volgens Alliander, dat stroom en gas distribueert in ruim een derde van Nederland, is de opkomst van het zelf energie opwekken al een paar jaar aan de gang. Maar er valt nog een grote groei te verwachten. Het bedrijf telt in totaal nog wel 3,1 miljoen elektriciteitsklanten.

Winst

Alliander heeft in het eerste halfjaar iets meer winst geboekt bij een lagere omzet. De resultaten werden sterk beïnvloed door het vrijvallen van een financiële voorziening.

Het resultaat na belastingen steeg op jaarbasis met ruim 3 procent naar 161 miljoen euro. Exclusief bijzondere posten bleef de winst nagenoeg gelijk.

De omzet liep tegelijkertijd licht terug, van 786 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar tot 777 miljoen euro. Dit had te maken met lagere tarieven die door toezichthouder ACM zijn vastgesteld.

Ruil

Alliander was de afgelopen maanden druk bezig met de voorbereidingen van de ruil van een aantal regionale netwerken met die van branchegenoot Enexis. Alliander gaat netten van Enexis in Friesland en de Noordoostpolder kopen en het verkoopt zijn eigen netten in de regio Eindhoven en Zuidoost-Brabant (Endinet).

Hierdoor komen de werkterreinen van de partijen meer overeen met provinciegrenzen. Klanten die een andere netbeheerder krijgen, worden daar nog over geïnformeerd.

De uitruil per 1 januari volgend jaar levert Alliander in 2016 een nieuwe boekwinst op. De koop kost Alliander naar verwachting 375 miljoen euro. En de verkoop brengt 740 miljoen euro in het laatje.

Het netwerkbedrijf is in april tevens gestart met het grootschalig aanbieden van slimme meters. Bij klanten zijn al zeker 115.000 meters geïnstalleerd.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie