Elektriciteitstransporteur Tennet heeft de eerste zes maanden van het jaar meer geïnvesteerd in de Nederlandse en Duitse hoogspanningnetten.

Dat maakt het bedrijf vrijdag bekend.

De investeringen stegen van 703 miljoen euro over de eerste zes maanden van 2014 naar 1,2 miljard euro in dezelfde periode dit jaar. De investeringen zijn volgens Tennet nodig om de elektriciteitsvoorziening te waarborgen en om het toegenomen aanbod van duurzame energie in te passen.

De halfjaaromzet van het bedrijf steeg naar 1,4 miljard euro, tegenover 1,1 miljard euro in 2014. Het bedrijfsresultaat (ebit) steeg van 368 miljoen euro naar 490 miljoen euro. Onder de streep bleef er 304 miljoen euro over, tegen 210 miljoen euro vorig jaar.

Volgens financieel topman Otto Jager zijn veel nieuwe verbindingen zijn nog niet in gebruik genomen. ''Dit heeft geleid tot een buitengewoon goed bedrijfsresultaat op de korte termijn, omdat de bedrijfs- en onderhoudskosten van deze verbindingen nog laag zijn", aldus Jager.

Ondanks een grote stroomstoring in maart, waarbij een miljoen huishoudens een aantal uren zonder stroom zaten, heeft Tennet de beschikbaarheid van haar hoogspanningsnet in de eerste helft van 2015 op het niveau van 99,9976 procent weten te houden. Het bedrijf benadrukt dat het risico op een elektriciteitsonderbreking nooit volledig kan worden uitgesloten.