Netbeheerder Delta mag niet meer dezelfde naam en hetzelfde logo hebben als de commerciële onderdelen van het moederbedrijf.

Dat meldt toezichthouder Autoriteit Consument Markt (ACM) donderdag.

"Consumenten moeten een duidelijk onderscheid kunnen maken tussen de netbeheerder die de wettelijke taken uitvoert zoals transport van elektriciteit en gas, en de bedrijfsonderdelen die de commerciële activiteiten voor hun rekening nemen", zegt directeur Energie Remko Bos van ACM.

"Als dat niet gebeurt, kan het commerciële bedrijf profiteren van de naamsbekendheid die de netbeheerder vanwege zijn wettelijke taak al heeft." Daarmee heeft het commerciële bedrijf een voorsprong ten opzichte van concerns zonder netbeheerder

Delta krijgt zes maanden om de naam en het logo aan te passen. Daarna moet Delta 100.000 euro per week betalen. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 2 miljoen euro.

"Hoewel netbeheerder Delta gisteren onverwacht haar naam wijzigde, wil ACM er zeker van zijn dat over zes maanden de wijziging van naam en logo zijn doorgevoerd. De last onder dwangsom dwingt Delta daartoe." Delta kondigde eerder deze week aan dat het netwerkonderdeel Enduris gaat heten.

Sinds 2014 gebruikt Delta voor alle bedrijfsonderdelen hetzelfde logo. Daarmee overtreedt Delta de Gaswet en de Elektriciteitswet 1998.