De Nederlandse kledingindustrie loopt jaarlijks bijna een miljard euro (988 miljoen) mis door fabrikanten die goedkope imitatiekleding produceren.

De totale schade voor de Europese Unie bedraagt ruim 26 miljard euro. Dit bedrag komt overeen met ongeveer 9,7 procent van de omzet van de sector. De misgelopen verkoop als gevolg van imitatiekleding gaat ten koste van 363 duizend banen binnen de EU. 

Dat blijkt uit een recent rapport van het Harmonisatiebureau voor de Interne Markt (OHIM). 

Van alle EU-lidstaten ondervindt de kledingindustrie in Italië de meeste hinder van de nepkleding. Het land loopt ruim 4,5 miljard euro mis. Op plek twee en drie staan Spanje en het Verenigd Koninkrijk met respectievelijk 4,1 miljard en 3,6 miljard euro aan gemiste inkomsten.

Derving

De misgelopen inkomsten worden nog hoger wanneer de directe en indirecte effecten op andere sectoren en de derving van overheidsinkomsten wordt meegenomen. Dan zijn de misgelopen inkomsten ongeveer 43 miljard euro, wat zich laat vertalen naar het verloren werkgelegenheid van meer dan 518 duizend banen en overheidsinkomsten van meer dan 8 miljard euro.