Vliegtuigfabrikant Fokker wordt voor 706 miljoen euro overgenomen door het Britse GKN.

Het ingenieursbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk koopt Fokker Technologies Group van eigenaar Arle Capital.

Hans Büthker, bestuursvoorzitter van Fokker, zegt dat het Nederlandse bedrijf kan profiteren van de schaal, innovatie en de sterke financiële positie van GKN.

"De door innovatie en technologie gedreven cultuur in deze grotere onderneming biedt bredere en nieuwe mogelijkheden voor onze werknemers die kunnen werken aan ’s werelds grootste en meest uitdagende aerospace projecten", aldus Büthker in een verklaring.

Bestuursvoorzitter van GKN Aerospace, Kevin Cummings, stelt dat de Nederlandse vliegtuigbouwe goed past bij zijn bedrijf. "Fokker versterkt de positie van GKN Aerospace als marktleider en onze wereldwijde productiefaciliteiten", zegt Cummings.

Ook moet de overname de mogelijkheden op groei vergroten in zowel de commerciële als de defensieve markt. 

Video: Fokker overgenomen door Brits bedrijf 

Hoofdkantoor

Het Nederlandse bedrijf telt bijna 5.000 medewerkers en heeft vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. In 2014 behaalde Fokker een omzet van 758 miljoen euro. Het hoofdkantoor van Fokker blijft in Nederland, net zoals de productie en de samenwerking met de Nederlandse overheid en kennisinstanties.

Fokker maakt onder meer elektrische bekabelingssystemen en landingsgestellen. Het bedrijf voorziet ook in onderhoud en reparatie van die onderdelen voor luchtvaartmaatschappijen.

GKN heeft zijn hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk en telt wereldwijd meer dan 12.000 werknemers in de luchtvaarttak. Inclusief de auto-industrie en de land- systemen markt, waarin GKN ook actief is, werken er ruim 50.000 mensen. Het bedrijf heeft in meer dan dertig landen fabrieken staan en behaalde in 2014 een omzet van 2,2 miljard pond (3,1 miljard euro).

De afronding van de overname wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2015. Zo moeten bijvoorbeeld nog mededingingsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten goedkeuring geven.