FNV en transportbedrijf Farm Trans kunnen uiterlijk over twee weken een uitspraak verwachten in het kort geding dat de vakbond had aangespannen over de beloning van Poolse chauffeurs door de Brabantse aardappelvervoerder. 

Dat heeft de rechtbank in Bergen op Zoom laten weten.

Beide partijen stonden maandag opnieuw tegenover elkaar in de rechtszaal. Een eerdere zitting van het kort geding eind juni was al snel afgelopen.

Farm Trans diende toen een wrakingsverzoek in om de rechter te laten vervangen, omdat die volgens het bedrijf mogelijk niet onpartijdig zou zijn. Maar het verzoek werd afgewezen. Daardoor kon de zaak worden voortgezet.

Het transportbedrijf uit Zevenbergen laat volgens de vakbond Poolse chauffeurs tegen Poolse lonen vanuit Nederland aardappels vervoeren, in plaats van hen het Nederlandse cao-loon te betalen. Het basisloon van de Polen zou 500 euro per maand zijn. De vakbond wil dat deze situatie stopt.

Overigens was volgens Brabantse media maandag opnieuw geen sprake van een echte inhoudelijke behandeling van de zaak. Farm Trans bleef dwars liggen en voerde aan dat FNV 'een spookbedrijf' zou zijn.

Het bedrijf heeft eerder al ter verdediging aangevoerd dat de Poolse chauffeurs in dienst zouden zijn van de Poolse vestiging van het bedrijf en nauwelijks in Nederland rijden. Van uitbuiting is volgens het bedrijf dan ook geen sprake.

FNV won nog niet zo lang geleden een vergelijkbare zaak tegen een transportbedrijf uit het Brabantse Erp, dat Hongaarse chauffeurs hier liet rijden. De rechter oordeelde toen dat zij volgens de Nederlandse cao betaald moeten worden.