Een franchisenemer van Blokker uit Delft heeft het bedrijf voor de rechter gesleept in een conflict over het staken van leveringen.

Het Financieel Dagblad (FD) meldt dat Blokker en ondernemer Wouter Fischer lijnrecht tegenover elkaar staan in een kortgeding dat vrijdag diende. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Fischer vindt dat het moederbedrijf contractbreuk pleegt en eist dat het Blokker de leveringen aan zijn bedrijf, die als gevolg van het conflict per eind 2014 werden gestaakt, worden hervat.

Ook wil hij volgens de krant inzicht in de administratie van Blokker, dat naast 495 eigen vestigingen 99 franchisezaken heeft.

Half miljoen

De Delftse ondernemer zegt dat hij zijn zaak niet meer rendabel kan exploiteren, omdat Blokker hem de afgelopen jaren niet de afgesproken inkoopkortingen heeft gegeven. Fischer zou recht hebben gehad op kortingen tussen de 34-37 procent, maar kreeg 25-30 procent.

De ondernemer schat de schade op ruim een half miljoen euro. Volgens Theunis Meijer, de raadsman van de ondernemer, heeft Blokker "de marge van de ondernemer verminderd om economische teruggang op te vangen", schrijft het FD.

Verziekt

Blokker zelf spreekt van "een relatie die al langere tijd ernstig verziekt is." In 2013 zou Fischer 130 keer zijn rekeningen aan Blokker niet of niet op tijd hebben betaald.

Pogingen om er samen met de ondernemer uit te komen, liepen spaak, zegt de advocaat van Blokker.

Toen bleek dat Fischer een groot deel van zijn nog niet betaalde voorraad had doorverkocht aan derden, was voor Blokker de maat vol. Afgelopen januari liet het bedrijf beslag leggen bij Fischer.