Er wordt 587.000 tot 637.000 euro betaald voor de gedeeltelijke overname van Ardenberg Groep, het moederbedrijf van schoenenwinkelketen Van Dalen.

Dit blijkt uit het verslag dat de curator deze week heeft gepubliceerd. Yari Holding heeft afgesproken minimaal twaalf en maximaal zeventien winkels van Ardenberg over te nemen voor dit bedrag.

Verder worden 125 werknemers meegenomen in de doorstart met een "marktconforme" arbeidsovereenkomst.

Yari betaalt 250.000 euro voor de inventaris van alle winkels, ook de winkels die niet meegaan in de doorstart. Verder is afgesproken dat Yari de voorraad op 1 augustus overneemt voor 10 procent van de inkoopwaarde.

Geschat wordt dat de waarde van de voorraad eind volgende week 2 miljoen tot 2,5 miljoen euro bedraagt, waardoor Yari 200.000 tot 250.000 euro hiervoor betaalt. Verder wordt nog eens 12.000 euro betaald voor een auto.

Vier biedingen 

Naast het bod van Yari kwamen er nog vier biedingen binnen, waarbij maximaal ongeveer 250.000 euro werd geboden. Namen van bedrijven zijn niet genoemd.

Naast Van Dalen bestaat de Ardenberg Groep uit winkels van Dr.Adams, Bitter, Dicapolavori en Jan Jansen. In totaal gaat het om vijftig winkels waar 360 mensen werkten.  

Vorige week werd Ardenberg failliet verklaard, maar nog dezelfde dag kondigde het een doorstart aan. De curator had al voor het bankroet achter de schermen gewerkt aan een doorstart. In juridisch vakjargon wordt dit een pre-pack genoemd.

Constructie 

Deze constructie werd eerder toegepast bij doorstarten van bijvoorbeeld Estro Kinderopvang en garnalenleverancier Heiploeg. De toepassing van deze methode is omstreden. De belangen van het personeel zouden niet altijd goed gewaarborgd kunnen worden. Bij het bankroet van Heiploeg daagden de vakbonden het bedrijf bijvoorbeeld voor de rechter.

Een pre-pack leidt wel tot een snelle doorstart van een bedrijf na een faillissement. Alle onzekerheid die bij een faillissement hoort, wordt vermeden.