De blokkades door boze boeren op de wegen rond de Franse stad Lyon hebben de Nederlandse tranportsector al voor meer dan 12 miljoen euro aan schade bezorgd.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) schat dat de vertragingen op de belangrijke verbindingswegen naar Zuid-Frankrijk per dag zo'n 4,1 miljoen euro aan extra kosten met zich meebrengen, liet een woordvoerster vrijdag desgevraagd weten. Volgens TLN kampen vervoersbedrijven al sinds maandagavond met problemen.

Binnen de branche zijn ook gevallen bekend dat actievoerders ladingen hebben geplunderd. Maar van de kosten van dergelijke incidenten kan TLN geen inschatting maken.

Het verkeersknooppunt Lyon is het doelwit van boze boeren die meer geld willen. Om dat af te dwingen, blokkeren ze de wegen. Vrijdagmorgen leek het erop dat alle blokkades voorlopig voorbij zijn. Of de boeren in het weekend ook nog voor verkeershinder gaan zorgen, is niet duidelijk.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferde dat Nederlandse wegtransporteurs in 2014 dagelijks bijna vijfduizend ritten door Frankrijk maken. Het Zuid-Europese land is daarmee het vierde land die de Nederlandse vrachtwagens aandoen, na België, Duitsland en Nederland zelf.

Parkeerplaats

Vrachtwagens mogen volgens de Franse wet sowieso overdag niet rijden in het weekend, waarschuwt TLN. Voertuigen die op zaterdagmorgen 07.00 uur nog in het land zijn, moeten dus verplicht een parkeerplaats opzoeken en lopen dus automatisch meer vertraging op.

De schade voor handelaren en producenten lijkt vooralsnog wel mee te vallen. Verladersorganisatie EVO gaf aan dat ondernemers nog niet met de handen in het haar zitten over ladingen bloemen en vleeswaren die kunnen bederven. Volgens EVO zijn vrachtwagens tot nu toe hoogstens een tot twee dagen langer onderweg geweest. ''Koel- en vriesproducten kunnen dat hebben'', aldus EVO.

4 cent

Franse melkproducenten krijgen 4 cent per liter meer voor hun melk om te voorkomen dat ze verlies lijden. Dit hebben vertegenwoordigers van zuivelboeren, de zuivelindustrie en de distributieketens vrijdag op het ministerie van Landbouw in Parijs afgesproken. De verhoging van de minimumprijs geldt tot december.

De veehouderij is in een diepe crisis mede door het wegvallen van de ooit gulle Europese steun aan boeren. Volgens de Franse veeboeren is er ook oneerlijke concurrentie uit andere Europese landen. De minister van Landbouw, Stéphane Le Foll, heeft donderdag Europese collega's gebeld over de crisis. Ze komen 7 september bijeen. Volgens de krant Le Monde verdient een Franse veeboer 3,70 euro aan een kilo rundvlees en kost de productie hem 4,50.