Een nieuw eindbod van werkgeversorganisatie KVGO voor een cao voor de grafische sector, is donderdag door FNV Kiem ''volstrekt onvoldoende'' genoemd. 

De vakbond is dan ook niet van plan te stoppen met actievoeren, aldus een woordvoerder.

In de sector werken meer dan 20.000 mensen, onder wie drukkers van kranten en tijdschriften.

KVGO legde donderdag het eindbod op tafel, naar eigen zeggen in een ultieme poging de impasse te doorbreken. Het bod geldt tot 4 augustus.

''Meer zit er niet in'', zei eerste werkgeversonderhandelaar Richard van den Berg. Hij wees erop dat de grafische sector al geruime tijd zwaar onder druk staat. ''Als de bonden er niet mee instemmen, komt er geen nieuwe cao'', aldus Van den Berg.

Niet akkoord 

FNV zegt nog voor die tijd met een definitieve reactie te komen, maar laat nu al weten in elk geval niet te akkoord te kunnen gaan met de volgens de vakbond te late ingangsdatum van een loonsverhoging.

KVGO wil een tweejarige cao sluiten die op 1 september ingaat. De lonen gaan 2,5 procent omhoog en de werknemers krijgen twee keer een eenmalige uitkering van 1 procent. FNV wil een loonsverhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014.

Afwijken 

De werkgeversorganisatie wil het mogelijk maken dat bedrijven die de collectief afgesproken loonsverhoging niet kunnen betalen, daar van kunnen afwijken. Dat zou dan moeten worden beoordeeld door een onafhankelijke deskundige. FNV keert zich op voorhand ook tegen dit voorstel.

Het eindbod van de werkgevers volgt nadat begin deze maand de cao-onderhandelingen opnieuw vastliepen. In de eerste weken van juni was de sector al het toneel van poortacties en werkonderbrekingen. Donderdagochtend legden medewerkers van drukker Roto Smeets in Deventer het werk neer.